Olika material för 3D-utskrift

Det finns många plastmaterial för 3D-utskrift och alla har olika egeneskaper, fördelar och nackdelar.

PLA

PLA är det absolut vanligaste valet för 3D-utskrift eftersom det är lätt att skriva ut med och har bra egenskaper. PLA är mycket hårt och ger bra ytfinish, men hårdheten gör att den inte går att böja mycket och kan gå sönder om det får hårda slag. PLA är dessutom känsligt för UV-ljus så det är inte lämpligt för objekt som ska sitta utomhus. PLA har ganska låg smältpunkt och deformeras om det utsätts för temperaturer över 60 grader. PLA tillverkas av majsstärkelse vilket gör det ett bättre miljöval än petroleumbaserade plaster.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Polylaktid

PET-G

PET-G är det näst mest populära valet vid 3D-utskrift. PET-G är nästan lika lätt att skriva ut med som PLA, men är aningen mjukare och segare vilket gör det mer slagtåligt, och kan böjas lite mer. Det klarar dessutom av UV-ljus och höga temperaturer bättre än PLA och fungerar därför ganska bra utomhus.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Polyetentereftalat

TPU

TPU är ett mjukt och flexibelt material liknande hårdgummi. Det är extremt segt och slagtåligt och resistent mot många kemikalier. Det passar utmärkt för däck, skosulor, slangar, packninger och liknande applikationer. TPU är dessutom ett av mycket få material som kan ge vattentäta utskrifter. Övriga material blir aningen porösa och släpper igenom fukt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermoplastic_polyurethane

ABS

ABS är ett klassiskt plastmaterial som är väldigt populärt för formgjutna delar som maskinhöljen och leksaker. ABS är segt och slagtåligt, men krymper lite vid nerkylning vilket gör det utmanande att skriva ut med, och det kan vara svårt att få till exakta dimensioner. ABS är löslig i aceton vilket gör att det går att svetsa ihop kemiskt för mycket kraftiga fogar. Det går även att jämna ut ytan på utskrivna delar mha aceton-ångor, något som är populärt bland de som tillverkar figurer, och delar till utklädningskostymer. ABS är dessutom lätt att efterbearbeta och slipa. ABS är däremot känsligt för UV-ljus och lämpar sig bäst för inomhusbruk. Det har däremot hög smältpunkt och håller formen i temperaturer upp till 100 grader.
https://sv.wikipedia.org/wiki/ABS-plast

ASA

ASA utvecklades som ett alternativ till ABS med bättre UV-motståndskraft. Det är mycket likt ABS, men är oslagbart för föremål som kommer att sitta utomhus i starkt solsken och utsättas för väder och vind.
https://en.wikipedia.org/wiki/Acrylonitrile_styrene_acrylate

Kundvagn